Kategorier
Sevärdheter

Shanghai World Financial Center

Det har blivit ett landmärke lika självklart och ikoniskt för Shanghai som Torontos CN Tower eller New Yorks Empire State Building: Shanghai World Financial Center är skyskrapan som slog världen med häpnad när den byggdes.
Det var i mitten av 1990-talet som tankarna på en innovativ skyskrapa av detta snitt började ta form, och planen var att den skulle resas under 1997 och några framåt. En finanskris i slutet av århundradet fick dock byggföretaget att skjuta upp konstruktionen och det var först 2003 som arbetet återupptogs. Det tog fem år att slutföra tornet, som stod färdigt 17 juli 2008. Drygt en månad senare, 28 augusti, hade byggnaden sin officiella öppningsceremoni under pompa och ståt – och Shanghai hade fått ytterligare en symbol att vara stolt över.
Shanghai-World-Financial-Center

En imponerande kapsylöppnare

I folkmun är Shanghai World Financial Center känd som ”kapsylöppnaren”, tack vare sin ikoniska design med en enorm öppning i toppen av byggnaden. Naturligtvis har uppfinningsrika, lokala försäljare insett den affärsmöjligheten och nu säljs riktiga, funktionella kapsylöppnare i form av skyskrapan i dess närhet.
Dessa souvenirer är dock en bit ifrån originalstorlek: skyskrapan mäter hela 492 meter över jord och har en golvyta på 381 600 kvadratmeter. Totalt har den 101 våningar och vid tiden för slutförandet var den Kinas högsta byggnad. Nu har grannskrapan Shanghai Tower gått om i meter räknat, men bara en detalj som att Shanghai World Financial Center har 91 hissar visar vilken enorm konstruktion det handlar om. Det finns tre observationsplan där besökande kan åka upp för att njuta av den magnifika utsikten; det högsta av de tre ligger på hisnande 474 meters höjd.
Det är förstås den rektangulära öppningen längst upp som ger skrapan prägeln av en kapsylöppnare, men faktum är att den från början inte var tänkt att se ut så. De initiala ritningarna hade istället en cirkelformad öppning längst upp – men efter protester från bland annat Shanghais borgmästare, som hävdade att designen skulle bli för lik den stigande solen som är grannlandet Japans traditionella symbol, ändrades planerna. Nu är formen för byggnaden så ingjuten i det kollektiva medvetandet att det är praktiskt taget omöjligt att tänka sig en annan form.
Skyskrapans design stod den amerikanska arkitektfirman Kohn Pederson Fox för, vilka är ett globalt välkänt företag med tidigare projekt som Roppongi Hills i Tokyo och Unilever House i London i sin portfolio. Firmans erfarenhet kom till användning när påtryckningar gjordes om att konstruera en spira i toppen. Det skulle göra Shanghai World Financial Center över 500 meter högt och därmed skulle byggnaden passera andra skyskrapor som Taipei 101. William Pederson från Kohn Pederson Fox motsatte sig dock detta, av anledningen att byggnaden skulle ha en bred topp istället för en smal spira. I dag har den ikoniska designen hyllats världen över och många är glada över att spiran inte sattes dit.

Prisbelönt arkitektur

Totalt kostade byggnaden 1,2 miljarder amerikanska dollar att slutföra men med tanke på att tusentals besökare vallfärdar till byggnaden varje dag, och det PR-mässiga uppsving som byggnaden betytt inte bara för Shanghai utan för hela Kina, lär det inte vara någon som ångrar investeringen. Faktum är att Shanghai Tower, grannskrapan som nu byggs i närheten av Shanghai World Financial Center, i mångt och mycket är en liknande konstruktion och en direkt konsekvens av den lyckade investeringen som Shanghai WFC innebar.
Formgivningen och konstruktionen har också fått sin välförtjänta uppskattning världen över. Det är inte bara förbipasserande, besökare och turister som drar efter andan när de ställs inför detta imponerande verk; professionella arkitekter hör också till beundrarskaran. Council on Tall Buildings and Urban Habitat är en arkitektorganisation som delar ut priser till välförtjänta mottagare och 2008 bestämde de sig för att dela ut dubbla priser till Shanghai Financial World Center. Den enkla men eleganta formen i kombination med byggnadens storlek var vad som motiverade juryn att välja just denna skyskrapa.

Shopping, konferenser och en obetalbar utsikt

I dag är Shanghai WFC, vilket är vad namnet på byggnaden förkortas till när den inte går under ”kapsylöppnaren”, en populär turistattraktion i Pudong. Byggnaden rymmer massor av butiker, från berömda, internationella shoppingkedjor till lokala affärer. Här finns också kontorsyta och konferensrum som tillhör det mest exklusiva i sitt slag i hela Asien. Men den mest tilltalande hyresgästen är kanske hotellet. I Shanghai WFC finns nämligen världens näst högst belägna hotell. Det är Park Hyatt Shanghai, som huserar i våning 79 till 93, som står för den bedriften. Totalt har hotellet hela 174 rum och sviter, och är enormt populärt bland främst affärsresenärer som kan ta den saftiga notan. Kan man betala för det är dock utsikten över Huangpo-floden och resten av Shanghais centrum helt oslagbar.
Vill du inte betala boutique-hotellpriser för utsikten går det lika bra att betala ett mycket lägre pris för att besöka utsiktsplatserna belägna på våningarna 97 och 100. Även från våning 94 har du en storslagen utsikt, men denna så kallade Sky Arena finns bara att hyra för större prestigefyllda event. Hit kommer du alltså bara om du är inbjuden till en glamorös modevisning eller om du arrangerar en fest för diplomater. Sky Walk-våningarna 97 och 100 erbjuder den vanliga besökaren en chans att betrakta Shanghai från ovan. En klar dag ser man långt och vill man betrakta solnedgången över Shanghai finns ingen bättre plats.
Byggnaden rymmer också ett media- och kulturcenter komplett med presskonferensrum, inspelningsstudio och mötesrum av olika storlekar.
Man behöver inte precis ha ett lokalsinne av rang för att hitta till byggnaden – den särpräglade toppen syns från långt avstånd, och om du skulle tappa bort den kan du bara fråga nästa förbipasserande. Men det kan vara värt att nämna att den ligger på den prestigefyllda adressen 100 Century Avenue, dit man lätt tar sig med något av Shanghais alla transportmedel; metro eller taxi är det vanligaste bland besökare. Som alltid när man besöker Pudong är det linje 2 som gäller för tunnelbanan. Stoppet heter Lujiazui. Du kommer även till Shanghai World Financial Center med hjälp av ett flertal olika busslinjer.