Shanghai har ett subtropiskt klimat, vilket innebär att luftfuktigheten allmänt är hög, och precis som vi i Sverige så upplever staden alla fyra årstider. Våren börjar i mars, sommaren i juni, hösten i september och vintern i december, så de går i princip efter samma årstidskalender som vi gör i Sverige.
Sommaren är årstiden då de flesta turister väljer att besöka Shanghai. Temperaturen stiger upp till 30 grader och luftfuktigheten är hög. Absolut varmast blir det i juli och augusti, då temperaturen kan stiga upp till 35 grader. Hösten brukar beskrivas som solig och torr och medeltemperaturen ligger kring 20 grader. Under vintern kan temperaturen sjunka till minusgrader i Shanghai men staden har inte mycket snöfall och årstiden beskrivs ofta som grå och trist. De förhållandevis milda vintrarna gör också att Shanghais hamn är isfri hela året. Januari och februari är de två kallaste månaderna men då medeltemperaturen ligger på cirka 8 plusgrader är de ändå förhållandevis varma med svenska mått mätt. Våren anses vara den vackraste årstiden i Shanghai men det regnar en hel del och temperaturen växlar ständigt mellan värme och kyla.
Staden ser i allmänhet mycket solsken – cirka 1878 soltimmar per år kan man räkna med. Det är snäppet bättre än självaste Karlstad, som får i snitt 1801 timmar solsken per år.
Det regnar som mest i slutet av våren samt i början av sommaren. Staden drabbas även ibland av tyfon-perioder, oftast under sommaren och i början på hösten, men inga omfattande skador har rapporterats under de senaste åren. Tyfonerna innebär dock stora mängder regnfall och starka vindar, vilket gör att det är säkrast att hålla sig inomhus när dessa sveper in över land. På grund av tyfonrisken finns också bestämmelser som alla nybyggnationer måste uppfylla för att de ska kunna motstå dessa stormvindar.
De behagligaste årstiderna att besöka Shanghai sägs vara våren och hösten, då är det varken för varmt eller för kallt utan man kan njuta av sin vistelse i ett behagligt klimat. Höstarna tenderar att vara torrare än vårarna, vilket gör hösten en särskilt bra tid att besöka staden – särskilt när tyfonsäsongen är förbi.
Läge och geografi
Shanghai är en modern stad som erbjuder turister många olika sevärdheter och händelser året runt med ett flertal museer, parker, torg, shoppingcenter och mycket mer. Staden ligger bra belägen på den kinesiska östkusten vid Yangtzeflodens mynning och är som hamnstad en mycket betydande del av landets ekonomi. Området där staden växt upp består till största delen platt lågland. Shanghais bebyggelse sträcker sig ända till Östkinesiska havet. I staden finns också ett flertal sjöar och vattendrag och Shanghai är välkänt för sina rika vattenresurser.
I söder gränsar staden till Hangzhoubukten, i öster till Östkinesiska havet och i i väster till provinserna Jiangsu och Zhejlang. Shanghai ligger lika långt bort från Peking som från Hong Kong och ligger på samma breddgrad som Jerusalem, Kairo och New Orleans.
Staden delas upp i en östra och en västra del av Huangpufloden, även kallad Pufloden, som rinner genom Shanghai. Huangpufloden är en biflod till den imponerande Yangtzefloden. Den östra delen om Pufloden heter Pudong och var för bara 15 år sedan en stadsdel som bestod till större delen av grönsaksodlingar. Idag kallas Pudong för Shanghais motsvarighet till Manhattan och har cirka sex miljoner invånare. I denna stadsdel hittar man bland annat världens högsta hotellbyggnad, Shanghai Hyatt, som ligger högst upp i Jin Mao Tower vilken räknades som Kinas högsta byggnad fram till år 2007. Pudong är området där de flesta av Shanghais finansiella verksamheter ligger och det är också där som man hittar Shanghai World Financial Center.
Puxi, som utgör den västra delen av Shanghai, är stadens kulturella och kommersiella centrum. Här hittar man flera shoppingcenter, bargator och kulturella attraktioner.
Karaktäristiska gator och byggnader
I mitten av Shanghai finner man det stora Folkets torg som består av en park och flera museer, bland annat Shanghai Museum som har ett flertal samlingar av bland annat mynt, arkeologi och andra historiska föremål. Under torget ligger en av världens största tunnelbanestationer som hanterar tre tunnelbanelinjer och cirka 400 000 passagerare dagligen.
Från torget går den fyra kilometer långa East Nanjing Road som är en stor gågata där man finner bland annat fyra stora varuhus och mängder av moderna och internationella butiker. Vid gågatans slut tar strandgatan Bund vid. Bund är kanske Shanghais mest kända turistattraktion och lockar massvis med turister till staden. Här ligger gamla, typiskt europeiska byggnader längs floden Pu. Det är möjligt att resa under själva floden i moderna spårbilar genom ”the Bund sightseeing tunnel”. Inte så långt därifrån finner man även Gamla stan som har en park som kallas Yuan Garden. Detta är en av Kinas bäst bevarade trädgårdar och omfattar hela två hektar. I trädgården hittar man flera små labyrinter och vackra miljöer samt det vackra gamla tehuset Huxingting. Huset byggdes år 1784 men det var först under 1800-talet som det blev ett tehus. För att ta sig till tehuset, som ligger vackert beläget i en belyst damm fylld av guldfiskar, måste man först ta sig över den sicksackformade bron. Bron byggdes med nio olika hörn i syfte att hålla onda andar borta.
I Shanghai kan man även besöka flera berömda tempel, till exempel Jade Buddha-templet och Longhua-templet, samt vattenstaden QiBao som är en mycket gammal historisk stad med kanaler och gamla karaktäristiska hus. Vill man istället se något mer modernt kan man besöka Pudong som ligger öster om Pufloden. Här ligger några av världens högsta skyskrapor, till exempel tv-tornet Oriental Pearl Tower som är Shanghais mest kända byggnad och som inte går att missa tack vare dess mycket unika och futuristiska utseende. Från tornet har du en storslagen utsikt över Shanghai. Denna attraktion lockar till sig över tre miljoner besökare per år. Intill Pearl Tower finner man ett intressant akvarium som specialiserar sig på hajar och bara en bit därifrån ligger ett av Kinas största shopping center, Super Brand Mall.