Kategorier
Allmänt

Om Shanghai

Shanghai har en yta på över 9,6km² och uppskattningsvis en befolkningsmängd på över 20 miljoner invånare. Staden räknas därmed som Kinas största. Shanghai är också landets ekonomiska centrum och ett av det viktigaste tunga industriella centrumen i landet. Namnet Shanghai betyder ”att beträda havet” eller ”ovan havet” vilket passar staden bra eftersom hamnen Yangshan är Kinas viktigaste trafikerade hamn. Invånarna i staden har en relativt hög levnadsstandard i jämförelse med de flesta andra städer i folkrepubliken Kina.
om1

Språk

Kinas officiella språk heter mandarin och är världens mest utbredda språk. Mer än 1,7 miljarder människor talar mandarin runt om i världen. Det finns sju större dialekter och många mindre. Det är inte ovanligt att vissa dialekter inte förstås sinsemellan eftersom de kan vara såpass olika. Skriftspråket är dock detsamma för alla. När det kommer till engelska så ska man inte förvänta sig att alla talar språket men personalen på större hotell och andra turistrelaterade ställen kan i regel tala engelska. I dag är det allt fler kineser som lär sig engelska, speciellt de yngre generationerna.

Religion

Den största religionen i Kina är buddhismen, men i landet finns det också flera miljoner muslimer och kristna. Kineserna har även traditionella trossystem, konfucianism och daoism, men dessa anses snarare vara vishetsläror än religioner. Idag är dock de flesta yngre kineser ateister och religioner märks inte av särskilt mycket i storstäder som Shanghai. Det finns emellertid en hel del tempel kvar i Shanghai och den som vill få ut så mycket som möjligt av att besöka dessa kan gärna läsa på lite om buddhism, konfucianism och daoism.

Valuta

Valutan som används i Kina heter renminbi (RMB) men kallas även yuan. På en yuan går det tio jiao (kallas även mao) eller 100 fen. En yuan motsvarar lite mer än en svensk krona, vilket gör det väldigt enkelt att räkna ut hur mycket man spenderar i kronor. Man kan köpa kinesisk valuta redan i Sverige eller ta med sig euro eller amerikanska dollar och växla på plats på hotellet (som i regel inte tar någon avgift) eller på flygplatsen. Har man ett internationellt kontokort så brukar man kunna betala med det på hotell och i större varuhus. Det ska även gå att göra valutauttag från bankomater i större städer som Shanghai.

Tidsskillnad

Shanghai ligger sju timmar före svensk tid. De tillämpar dock inte sommartid så under sommarhalvåret är tidsskillnaden endast sex timmar. Hela Kina har samma tidszon. Eftersom Shanghai ligger före oss i tiden så ”förlorar” man flera timmar när man reser till staden och man kan därför känna sig trött det första dygnet efter att man anlänt. Hur man reagerar är förstås individuellt men generellt så tar det ofta ett tag innan man hinner anpassa sig till den nya tidszonen. För att undvika så kallad jetlag bör man dricka ordentligt med vatten och försöka sova så mycket som möjligt under flygresan.

Visum

Planerar man att resa till Shanghai så bör man veta att det krävs visum för att resa till Kina. Bokar man sin resa via ett resebolag så brukar de hjälpa till att ordna med visum. Det går också att ansöka om visum via internet på egen hand. Det finns olika visum att ansöka om (exempelvis turistvisum, arbetsvisum, studentvisum) beroende på vad man har för syfte med sin resa. Det man måste skicka in för att få ett vanligt turistvisum till Kina är:

  • ett pass som ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan samt ha minst två lediga sidor
  • ett foto i färg som visar resenärens ansikte rakt framifrån (måste ha vit bakgrund)
  • en ifylld och underskriven ansökningsblankett
  • ett personbevis från Skatteverket (som visar folkbokföringsadress)
  • en kopia på hotellbokningen
  • en kopia på flygbiljetten eller flygbokningen
  • en reseplan där man förklarar hur man tänkt resa i Kina

Vaccinationer och sjukdom

För att resa till Kina så krävs inga speciella vaccinationer. Däremot så rekommenderas det att man alltid har sina grundvaccin samt vaccin mot hepatit A och B uppdaterade.
Under våren 2013 har man identifierat ett fåtal fall av fågelinfluensa i Shanghai och man rekommenderar därför både turister och lokalbefolkning att vidta försiktighetsåtgärder. Får man symptom på influensa, exempelvis plötslig feber eller plötsliga hostattacker, under sin vistelse eller efter hemkomst så bör man kontakta en läkare för en kontroll. Befinner man sig ännu i Shanghai kan man ringa SOS International som hänvisar en till närmaste godkända vårdcentral. Dit kan man även vända sig vid andra sjukdomsfall eller nödsituationer.

Kulturella skillnader

Trots att Shanghai idag är en modern storstad så delar staden landets historia och har genomgått en hel del förändringar under de senaste seklen. Revolution, krig, kejsardöme, ekonomisk utveckling och sociala förändringar har på ett eller annat sätt påverkat Shanghai. De uråldriga traditionerna har fått sällskap av moderna idéer, men kontrasterna är stora. I storstäder som Shanghai växer medelklassen och människor lever ganska gott så man tänker kanske inte direkt på att Kina är ett utvecklingsland. Man ska dock komma ihåg att allting kanske inte fungerar på samma sätt som det gör hemma.

Transport

Det rekommenderas inte att man som turist kör bil i Shanghai eftersom det är väldigt trångt och nästintill omöjligt att ta sig runt om man inte är van vid den pulserande trafiken. Som turist kan man istället ta sig runt med den moderna tunnelbanan som tar en i princip överallt i staden. Det finns även gott om taxibilar i staden, närmare 45 000 för att vara exakt, så att ta sig runt mellan alla sevärdheter, hotellet och restauranger är med andra ord väldigt enkelt. Något man bör ha i åtanke är dock att försöka undvika de röda taxibilarna (och förstås bilar som inte har taxi-skyltar) då dessa har ett rykte om sig att lura turister på pengar. Ett annat bra tips är att man har med sig namnet på hotellet man bor på samt vart man vill åka för att inte orsaka missförstånd då man berättar för taxichauffören vart man är på väg. Det är som sagt ingen självklarhet att Shanghais invånare talar engelska.