Kategorier
Sevärdheter

Pudong

Om du vill få en konkret bild av hur det ekonomiska undret har förändrat Kina, så ska du ta dig en titt på Pudong. Här – i de östra delarna av Shanghai – bestod området till största del av åkermark för bara ett par decennier sedan. Nu har miljarder yuan pumpats in i stadsdelen, vilket har gjort Pudong till en av Shanghais, och hela världens, klarast lysande symboler för snabb ekonomisk tillväxt.
pudong
Det tydligaste kännetecknet för Pudong internationellt är dess spektakulära skyline. Det är inte för intet som området kallas för Kinas Manhattan – och när man ser skyskraporna lysa upp natthimlen är det lätt att lista ut varför. Här andas luften stora finansaffärer och exklusiva skyskrapor, och många resande är här i affärer. Dessutom har externa fastighetsmäklare lyckats göra området till populära jaktmarker för miljonärer ute efter exklusiva lägenheter – tack vare Pudongs goda rykte.

Du är aldrig ensam – den mest tätbefolkade delen av Shanghai

Pudong betyder ”östra stranden” på kinesiska, och namnet har sin grund i att området ligger utspritt precis öster om Huangpufloden, som rinner genom centrala Shanghai. Området är inte speciellt stort till ytan, men det är desto mer tätbefolkat, precis som de flesta urbana områden i Kina. Drygt fem miljoner människor bor i den exklusiva förorten på en av yta av ungefär 1 200 kvadratkilometer. Det gör Pudong till Shanghais folkrikaste stadsdel, så du kommer inte att behöva känna dig ensam när du går på gatorna här.
Det anmärkningsvärda är dock inte hur stor befolkningstätheten är i dag, utan hur snabbt den ökat. Sedan år 2000 har omkring två miljoner människor flyttat till Pudong och inflyttningen visar inga tecken på att sakta ner: snarare ser stadsdelen ut att växa för varje år. Enligt den stora nationella folkräkningen som görs vart tionde år växer Pudongs befolkning med 4.7% varje år. Anledningen till den explosiva befolkningstillväxten är naturligtvis att de enorma investeringarna som gjorts i Pudong har lockat till sig människor på jakt efter arbetstillfällen.
Pudong delas traditionellt upp i en nordlig och en sydlig del (Northern Territory respektive Southern Territory på engelska). Den norra delen är den mest tätbefolkade med tre fjärdedelar av Pudongs invånare, medan den södra delen tidigare var en del av Nanhui-distriktet och har den resterande fjärdedelen invånare. Nanhui och Pudong gick samman 2009. Det enklaste sättet att ta sig runt Pudong är metron som trafikerar hela området från norr till söder. Om man vill ta sig över Huangpufloden kan det vara bra att komma ihåg att broarna inte är öppna för fotgängare – det bästa alternativet är att ta en taxi, metron, eller en av lokalbussarna.

Den nya ekonomin och arkitekturen

Pudongs ekonomiska historia är en saga som ännu är i full gång. Det började 1993 när Kina bestämde sig för att göra stadsdelen till en statlig ”New Area”. Det innebär att den kinesiska staten gav området särskilda ekonomiska fördelar och privilegier för att gynna tillväxten och öka takten för expansion i hela området. Resultaten har varit över all förväntan: folk har strömmat till Pudong för att bevittna det ekonomiska undret, och i dag är området en modell för otaliga andra stadsdelar som önskar göra samma resa.
Numera är Pudong centrum för ett antal välkända byggnader. Här ska världens näst högsta byggnad, Shanghai Tower, stå när konstruktionen färdigställts. Här finns Kinas nuvarande högsta skyskrapa, Shanghai World Financial Center, liksom den femte största, Jin Mao Tower. Dessa byggnader ligger i Lujiazui, det primära finansdistriktet i Pudong.
Men mest ikoniska byggnaden i Pudongs skyline är utan tvivel Pearl Tower. Det futuristiska tv-tornet, som färdigställdes 1994 och mäter 468 meter, lyses upp med lampor i olika färger under kvällstid och ger därför en unik karaktär åt staden. Det kommer varje dag tusentals besökare för att åka upp till observationsdäcket – och om du är av det modiga slaget kan du ta det ett steg längre genom att gå på ett golv av glas. Just det, Pearl Tower har ett glasgolv där du kan titta rakt ned på staden under dig. Inget för höjdrädda! Med sin moderna design har Pearl Tower blivit en symbol för både det nya Shanghai och det nya Kina.
Pudong är dessutom hem till Shanghais internationella flygplats, som ser drygt 30 miljoner passagerare varje år. Flygplatsen öppnade så sent som 1999 och man planerar att utöka den för att så småningom kunna hantera uppåt 80 miljoner passagerare per år. Hit flyger ett flertal stora flygbolag och direktlinjer finns till bland annat London, Paris, Frankfurt och Köpenhamn.

Pudong siktar högt

Utöver alla gigantiska skyskrapor som sträcker sina torn mot himlen är Pudong hem åt flera nationellt viktiga instutioner. En av dessa, Shanghaibörsen – Kinas största börs och dessutom den femte största i världen – har sitt säte i Pudong. China Executive Leadership Academy, en skola för den framtida politiska eliten, har också sitt högkvarter i stadsdelen. Dessutom finns ett antal välkända broar, som leder från Pudong över floden Huangpo till Puxi, den motsvarande stadsdelen på Shanghais västra sida. Det är i huvudsak fyra broar: Nanpu-bron och Yangpu-bron var de två första broarna som öppnade i början av 1990-talet. Därefter kom Xupu-bron 1996 och 2002 öppnade den senaste: den nästan fyra kilometer långa stålbågsbron Lupu, som numera är ett turistmål i sig själv. Lupu kostade 2,5 miljarder yuan att bygga, vilket motsvarar ungefär 302 miljoner dollar. Du hittar bron alldeles intill Expo 2010-området och den var en central del av världsutställningen som hölls här i Pudong just 2010.
Pudong fungerar som en symbol för den moderna utvecklingen i både Shanghai och resten av Kina. Detta påminns man ständigt om när man går på gatorna och ser upp på de jättelika skyskraporna. Få andra platser har sett så omvälvande förändringar under så kort tid. Turister flockas till området och det finns en optimistisk entreprenörsanda som alla städer i världen hade varit stolta över. Det är vad som gör Pudong till en så fascinerande plats, som säger mycket om vilken riktning Kina tagit de senaste 20 åren. Om de närmaste 20 åren blir lika dramatiska återstår att se, men allt talar för att Pudongs framtid är lika ljus som LED-lamporna i dess skyskrapor.