Kategorier
Sevärdheter

Shanghai Tower

Shanghai Tower beräknas stå helt klar först år 2014 men är redan nu ett monument över Kinas framgångssaga, liksom en påminnelse om att den sagan fortfarande inte nått sitt slut. Dessutom kommer den nya skyskrapan att bli ytterligare ett ståtligt tillskott till Shanghais redan imponerande skyline. Redan nu är dock delar av den på väg att öppnas för allmänheten, som får ta del av det som kommer att bli Kinas högsta byggnad när den är färdig.
Shanghais finansdistrikt heter Lujiazui, ligger på floden Huangpos östra bank och inkluderar några av Asiens mest kända byggnader, däribland det berömda Jin Mao Tower och Kinas tidigare högsta byggnad Shanghai World Financial Center. Planer på att bygga en trio spektakulära skyskrapor i samma område har funnits ett bra tag. 1993 kom den första ritningen på dessa tre projekt, men kolosser av detta slag tar sin tid att bygga och spaden kom inte i jorden förrän några år senare. Jin Mao slutfördes 1998, Shanghai World Financial Center tio år efter det – och nu är de på väg att kompletteras av kronjuvelen, pricken över i:et: Shanghai Tower.
shanghai-tower

Från betongpålar till skyskrapa – byggnadsprocessen

Det första spadtaget togs i en ceremoni den 29 november 2008 efter att byggnadstomten – som tidigare hade fungerat som en utslagsrange för golfare – hade genomgått en miljökonsekvensbeskrivning för att se till att inga obehagliga överraskningar dök upp i ett senare skede. Jorden i Shanghai är speciell eftersom den ligger nära en större flod och därför består i huvudsak av lera, vilket föranledde byggarna att borra ner 831 stycken betongpålar i marken för att ge bygget en stadig grund. 61 000 kubikmeter betong användes för att göra markförstärkningen.
Under de kommande året fortskred arbetet som planerat, och våning för våning började ett nytt landmärke stiga upp från Shanghais jordyta. Det avgörande ögonblicket kom i början av 2013 när Shanghai nådde över 500 meter, och därmed nådde högre än granntornet. Shanghai Tower är ett självklart besöksmål för alla Shanghai-resenärer, och även när du inte befinner dig i dess omedelbara närhet är byggnaden omöjlig att missa där den tornar upp sig bland alla andra hus och byggnader.
Shanghai Towers slutgiltiga höjd beräknas bli 632 meter och med det kommer skyskrapan att bli Kinas högsta byggnad. Dessutom når den ända upp till en andraplats för byggnader i hela världen: endast Burj Khalifa i Dubai når högre med ytterligare ungefär 200 meter. Men det är inte bara höjden som fascinerar när det kommer till statistik och siffror. Vad sägs om en golvyta på 576 000 kvadratmeter, varav 380 000 av dessa är ovanför marken fördelat på otroliga 121 våningar? Kostnaden för hela bygget beräknas till 2,2 miljarder amerikanska dollar, och företaget som fick jätteordern att bygga Shanghai Tower var Shanghai Construction.

Nyskapande arkitektur och oändliga möjligheter

Men Shanghai Tower är mer än bara ett skrytbygge. Här har arkitekterna tänkt till ordentligt. Tornet designades av den amerikanska arkitektfirman Gensler, som valde att stapla nio olika byggnader ovanpå varandra. Dessa nio byggnadsplan har egna inomhusträdgårdar med tillhörande restauranger och kaféer. Det ger gott om utrymme för besökare att mingla med varandra på öppna platser snarare än att vara bundna till trappuppgångar eller hissar. Dessutom vrider sig hela tornet runt sin egen axel, vilket ger ett synnerligen spektakulärt utseende. Slutligen är hela byggnaden omsluten av en glasfasad, som sträcker sig hela vägen runt och ger besökarna en fantastisk utsikt. När Shanghai Tower är slutförd beräknas skyskrapan kunna ta emot 16 000 besökare om dagen, så det krävs ordentligt med utrymme för att alla ska få plats och ha tillgång till de bästa vyerna.
Den banbrytande designen är ett kapitel för sig. Kinesiska ledare har sagt att tornet ska symbolisera en nation med oändliga möjligheter, och det har verkligen arkitekterna tagit fasta på. Den spiralformade designen uttrycker, enligt arkitektfirman själva, den dynamik som finns i dagens Shanghai – samtidigt som att man har inspirerats av traditionella parker i området för att skapa en blandning av dåtid, nutid och framtid. Här kommer också andra spektakulära attraktioner att finnas, som världens snabbaste hiss. Byggnaden kommer också att sätta ett annat hissrekord – här kommer nämligen en hiss att finnas som åker en sträcka på hela 578,5 meter. Det är längre än någon annan hiss i världen, inklusive de hissar som finns i Burj Khalifa i Dubai.

Miljö och hållbarhet i fokus

Shanghai Tower har uttryckligen konstruerats med framtiden i åtanke – både i designen, som har en starkt futuristisk prägel, och i konstruktion, som fokuserar på miljö och hållbarhet. Glasfasaden är utformad så att vindkraften som byggnaden utsätts för ska minska med hela 24% genom snillrik design. Det gör att man sparar in en fjärdedel på byggnadsmaterial. Dessutom har Shanghai Tower utrustats med vindturbiner längst upp för att generera 350 000 kWh om året i kompletterande elektricitet. Byggnadens system för att kontrollera temperaturen inomhus kommer också använda sig av jordvärme, som är betydligt mer energisparande än andra uppvärmningssätt.

Shopping och kontor

När det kommer till insidan av byggnaden kommer ingen besökare att bli uttråkad. Om du – mot förmodan! – skulle tröttna på den oslagbara utsikten kommer Shanghai Tower kunna erbjuda shopping i världsklass. Butiker står på kö för att få köpa en lokal i byggnaden och flera våningsplan har vigts åt internationella kedjor. Därutöver kommer Shanghai Tower att vara hem åt ett lyxhotell samt en hel del prestigefyllda kontorsutrymmen. Företag vet att tornet är symbol för det nya, framgångsrika Kina, och det krävs ingen övertalning för att Shanghai Tower ska få intresserade spekulanter att stå i kö.
Att hitta till Shanghai Tower är enkelt. För det första gör dess enorma storlek att du knappast kommer att släppa byggnaden ur sikte, men om du inte kan ta dig dit till fots finns det alltid metro, buss och taxi tillgängligt. Pudong-distriktet, som skyskrapan är belägen i, har goda kommunikationer. Med tunnelbana tar du dig enklast till Shanghai Tower med linje 2. Närmaste stopp är då Ljuiazui. Hit går även ett flertal bussrutter. Väl i området kan du dessutom passa på att utforska närliggande storslagna byggnader, såsom Jin Mao Tower och TV-tornet Pearl Tower.